Składniki:
- kilogram świeżej żurawiny
- szklanka brązowego cukru (można dodać też miód pół na pół, lub w wersji dietetycznej ksylitol)
- gwiazdka anyżu, kwiat muszkatołowy, gałka muszkatołowa (pół), mielone goździki (pół łyżeczki), mielony imbir (pół łyżeczki), szczypta pieprzu, cynamon (pół łyżeczki, albo więcej - do smaku)
Żurawinę myjemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu (uwaga kipi!) około 2 godzin, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Przekładamy do sparzonych wrzątkiem słoiczków, pasteryzujemy w nagrzanym do 100 stopni piekarniku przez około pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋