Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (400g)
- 3-4 plastry wędzonego boczku
- 3 dymki
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- mała cukinia lub pół dużej
- oliwa z oliwek
- puszka tomate frito (lub innego przecieru pomidorowego)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pimienton, czubrica
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy, pokrojony w drobne paski boczek. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w niewielkie plasterki, dodajemy na patelnię, smażymy. Następnie kroimy cebulę w krążki, cukinię w kostkę, drobno siekamy czosnek i chwilę ze wszystkim dusimy aż warzywa będą al dente. Dodajemy pomidory.
W czasie robienia sosu gotujemy makaron. Ja podałam z tagliatelle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋