Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 15 marca 2015

PORTOBELLO FASZEROWANE CIELĘCINĄ


Ostatnio przypadły nam do gustu pieczarki portobello i nawet Loczek, który z zasady nie lubi grzybów zjada je ze smakiem. Zwykle po prostu dodaję je jako jeden ze składników ciepłej sałatki albo warzyw z patelni z sosem sojowym. Tym razem występują w roli głównej obok cielęciny,



Składniki:

  • 6 dużych pieczarek portobello
  • 400g mielonej cielęciny
  • por
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu
  • 1 jajko lub 3 jajka przepiórcze
  • opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki)
  • opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy
Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami.
Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i faszerujemy pieczarki. Na wierzchu robimy dziurkę, w którą wkładamy pół łyżki masła. Na wierzchu możemy posypać tarką bułką lub parmezanem.

Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń