niedziela, 15 marca 2015

ZAPIEKANY TOPINAMBUR ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Ostatnio wszyscy gotują topinambur, jarmuż a nawet znajomi wyhodowali w zeszłym roku w ogródku wężymord!
Zupę z topinamburu jadam w restauracji i nawet mi smakowała, choć nie był to jakiś szalony zachwyt kulinarny. Postanowiłam sama zmierzyć się z tymi starymi-nowymi warzywami. Efekt całkiem fajny, na pewno do powtórzenia.




Składniki:

  • pół kilo topinamburu
  • 200g szpinaku - może być mrożony w listkach
  • oliwa z orzechów laskowych
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • mozzarella lub mozzarella wegańska
Topinambur obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie z masłem, na koniec dodajemy szpinak i suszone pomidory. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 min.

1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń