Robię też wersję sałatki bez szparagów, tylko z pieczoną papryką, ale dodaję świeżą kolendrę zamiast bazylii, nie dodaję zielonego pieprzu, ale za to odrobinę czerwonej cebuli.
Składniki:
- Mix sałat
- Pomidorki koktajlowe - garść
- Szparagi zielone - kilka sztuk
- Papryka pieczona - wcześniej i obrana ze skórki
- Świeża bazylia
- Zielony pieprz
- Sól himalajska
- Chlust oleju z orzechów laskowych (może być oliwa)
- Chlust dobrego octu balsamicznego (8-12 lat)
Wrzuć miski
sałatę.
Szparagi umyj,
odkrój dolną, twardą część, resztę pokrój w kawałki i zblanszuj na patelni z
solą i odrobiną wody aż nabiorą ładnego jaskrawego koloru i będą al dente.
Można je też podsmażyć na oliwie
Paprykę,
uprzednio upieczoną i obraną ze skórki pokrój w niewielkie kawałki i dodaj do
sałaty.
Pomidorki
przekrój na pół i dodaj do miski.
Posiekaj
kolendrę - dodaj do reszty.
Dodaj łyżeczkę
zielonego pieprzu, oliwę i ocet.
Posól, pomieszaj
i zajadaj!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋