Pyszny, aksamitny jasny krem.
Składniki:
- 500g topinamburu (odłożyć ze 3 szt. na chipsy)
- biała cebula
- ząbek czosnku
- 2-3 różyczki kalafiora
- 3-4 średnie ziemniaki
- obrana cukinia
- spora pietruszka lub dwie
- sól ziołowa
- pieprz
- 3 łyżki masła (jedną dodajemy na koniec) --> w wersji wegetariańskiej zastępujemy olejem/oliwą
- olej z orzechów włoskich (lub inny)
- orzechy pecan lub włoskie
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
Warzywa obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Odkładamy 3 kawałki topinamburu na chipsy.
Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy resztę warzyw i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie będą miękkie. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
Na koniec dodajemy łyżkę masła i chlust oliwy z orzechów.
Pozostały topinambur kroimy obieraczką na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą, solimy i pieczemy lub podsmażamy na oliwie. Orzechy prażymy na suchej patelni - całe lub rozdrobnione.
Podajemy z chipsami, orzechami i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋