Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 18 lutego 2018

Paprykarz domowy niezwykle smaczny

Jeżeli ktoś jest tak wiekową osobą jak ja ;), na pewno pamięta trzy specjały turystyczne gwarantujące "dobrze zbilansowaną" dietę podczas wojaży w XXw. a także menu niejednego studenta w akademiku ;) A mianowicie: pasztet podlaski, konserwę turystyczną i oczywiście paprykarz szczeciński.
Czasy się zmieniły, zwiększył się wybór i świadomość dotycząca zdrowego odżywiania, ale sentyment pozostał. I na bazie tego sentymentu proponuję domową, pyszną wersję paprykarza.


Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • papryka czerwona
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (mniej więcej)
  • pół szklanki ryżu (u mnie do risotto)
  • przecier pomidorowy
  • łyżeczka czubata słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki (ostrej lub słodkiej)
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • wędzony pstrąg (lub inna ryba) --> robiłam też drugą wersję z gotowaną na parze polędwicą z dorsza (też wyszło bardzo dobrze)
Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę (paprykę wcześniej obrałam ze skórki, można też ją upiec i obrać). Podsmaż cebulę, dodaj warzywa i duś podlewając bulionem. Dodaj ryż i zalej bulionem, gotuj aż ryż będzie al dente. Dodaj przyprawy a następnie przecier pomidorowy. Ostudź i wymieszaj z rozdrobnioną, obraną rybą (ja rozdrobniłam blenderem). Smacznego!

#paprykarz #glutenfree #bezglutenu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń