Czasy się zmieniły, zwiększył się wybór i świadomość dotycząca zdrowego odżywiania, ale sentyment pozostał. I na bazie tego sentymentu proponuję domową, pyszną wersję paprykarza.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- papryka czerwona
- oliwa z oliwek
- 2 szklanki bulionu warzywnego (mniej więcej)
- pół szklanki ryżu (u mnie do risotto)
- przecier pomidorowy
- łyżeczka czubata słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki wędzonej papryki (ostrej lub słodkiej)
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz
- pół łyżeczki kurkumy
- wędzony pstrąg (lub inna ryba) --> robiłam też drugą wersję z gotowaną na parze polędwicą z dorsza (też wyszło bardzo dobrze)
Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę (paprykę wcześniej obrałam ze skórki, można też ją upiec i obrać). Podsmaż cebulę, dodaj warzywa i duś podlewając bulionem. Dodaj ryż i zalej bulionem, gotuj aż ryż będzie al dente. Dodaj przyprawy a następnie przecier pomidorowy. Ostudź i wymieszaj z rozdrobnioną, obraną rybą (ja rozdrobniłam blenderem). Smacznego!
#paprykarz #glutenfree #bezglutenu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋