Follow by Email/Obserwuj przez Email

środa, 4 kwietnia 2018

HUMMUS i różne wariacje na jego temat :)







Rodzajów hummusu robię chyba z osiemset w zależności od went twórczej. Czasami ambitnie namaczam ciecierzycę przez noc i gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na łatwiznę i korzystam z tej ze słoika lub puszki.


Wersja chyba najbardziej przypominająca oryginalny hummus to:
  • Cieciorka 
  • Sok z limonki
  • Pasta sezamowa (tahini)
  • Olej sezamowy lub arachidowy
  • Sól do smaku
Ja jednak ze względu na nietolerancję (niską na szczęście) na sezam, nie nadużywam go w kuchni, więc u w hummusie częściej korzystam z zamienników. 
A są to:

  • Masło orzechowe (z orzechów ziemnych, nerkowców lub migdałowe)
  • Mielone nerkowce, orzechy ziene, migdały, orzechy laskowe, macadamia lub brazylijskie
  • Olej z orzechów włoskich, laskowych, oliwa, olej z pestek winogron
  • do tego, co kto lubi: rzodkiewka, szczypiorek, ogorek, czosnek, zioła…

Robię też wariacje z pomidorami suszonymi, grillowaną papryką, podsmażaną cebulą i czosnkiem. 

Ulubione wersje

Mój hummus podstawowy

  • słoik/puszka cieciorki (aquafaba- wodę z cieciorki zostawiamy do innych potraw np. bezy, majonezu 
  • sok z połówki limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej z orzechów włoskich/oliwa/olej sezamowy
  • solidna łycha masła orzechowego (dowolnego lub pasty sezamowej)


Przyprawy w zależności od nastroju: kmin mielony, pimienton (wędzona papryka), suszony czosnek / cebula, garam masala, kurkuma, curry

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli 

Mój hummus z cebulką i czosnkiem
  • słoik/puszka cieciorki
  • sok z połówki limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • chlust oliwy
  • podsmażona cebula 
  • podsmażony ząbek czosnku
  • garść orzechów nerkowca lub łyżka masła orzechowego

Hummus z papryką
  • słoik/puszka cieciorki
  • sok z połówki limonki
  • chlust oliwy
  • grillowana papryka obrana ze skórki (pół lub cała)
  • garść orzechów brazylijskich lub łyżka masła orzechowego
  • pikantny pimienton (papryka wędzona) do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów
  • słoik/puszka cieciorki
  • dwie czubate łyżki pomidorów suszonych w zalewie 
  • chlust oliwy z zalewy + oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • suszona cebula i czosnek po szczypcie
  • kurkuma, pieprz
  • opcjonalnie: nieaktywne drożdże dla serowego posmaku lub ser pecorino - jeśli ktoś je nabiał









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń