Follow by Email/Obserwuj przez Email

czwartek, 28 maja 2015

AIOLI lub MAJONEZ w 3 minuty

Wersja podstawowa:
Alioli Przepis mojego nauczyciela od hiszpańskiego: całe jajko kurze sparzone (jeśli tolerowane) lub 3 jajka przepiórcze pół szklanki oleju słonecznikowego lub innego bezzapachowego oleju najlepiej tłoczonego na zimno!, ząbek lub dwa czosnku, sól, odrobina soku z cytryny. Wszystko razem wrzucamy do naczynia o blendujemy pulsacyjne. Czas wykonania: 3 minuty:) 
enjoy!

Moje wariacje:
1. Wersja wege: zamiast jajek można dodać adekwatną ilość roślinnego mleka lub aquafaba (woda z cieciorki)
2. Majonez: to samo, tylko zamiast czosnku ja dodaję łyżeczkę musztardy lub łyżeczkę octu jabłkowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń