Rodzajów hummusu robię chyba z osiemset w zależności od went twórczej. Czasami ambitnie namaczam ciecierzycę przez noc i gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na łatwiznę i korzystam z tej ze słoika lub puszki.
Wersja chyba najbardziej przypominająca oryginalny hummus to:
- Cieciorka
- Sok z limonki
- Pasta sezamowa (tahini)
- Olej sezamowy lub arachidowy
- Sól do smaku
Ja jednak ze względu na nietolerancję (niską na szczęście) na sezam, nie nadużywam go w kuchni, więc u w hummusie częściej korzystam z zamienników.
A są to:
- Masło orzechowe (z orzechów ziemnych, nerkowców lub migdałowe)
- Mielone nerkowce, orzechy ziene, migdały, orzechy laskowe, macadamia lub brazylijskie
- Olej z orzechów włoskich, laskowych, oliwa, olej z pestek winogron
- do tego, co kto lubi: rzodkiewka, szczypiorek, ogorek, czosnek, zioła…
Robię też wariacje z pomidorami suszonymi, grillowaną papryką, podsmażaną cebulą i czosnkiem.
Ulubione wersje
Mój hummus podstawowy
- słoik/puszka cieciorki (aquafaba- wodę z cieciorki zostawiamy do innych potraw np. bezy, majonezu
- sok z połówki limonki
- sól, pieprz do smaku
- olej z orzechów włoskich/oliwa/olej sezamowy
- solidna łycha masła orzechowego (dowolnego lub pasty sezamowej)
Przyprawy w zależności od nastroju: kmin mielony, pimienton (wędzona papryka), suszony czosnek / cebula, garam masala, kurkuma, curry
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli
Mój hummus z cebulką i czosnkiem
- słoik/puszka cieciorki
- sok z połówki limonki
- sól, pieprz do smaku
- chlust oliwy
- podsmażona cebula
- podsmażony ząbek czosnku
- garść orzechów nerkowca lub łyżka masła orzechowego
Hummus z papryką
- słoik/puszka cieciorki
- sok z połówki limonki
- chlust oliwy
- grillowana papryka obrana ze skórki (pół lub cała)
- garść orzechów brazylijskich lub łyżka masła orzechowego
- pikantny pimienton (papryka wędzona) do smaku
- sól, pieprz do smaku
Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów
- słoik/puszka cieciorki
- dwie czubate łyżki pomidorów suszonych w zalewie
- chlust oliwy z zalewy + oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- suszona cebula i czosnek po szczypcie
- kurkuma, pieprz
- opcjonalnie: nieaktywne drożdże dla serowego posmaku lub ser pecorino - jeśli ktoś je nabiał
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋