Nie mam jednak sumienia, żeby własnoręcznie ukatrupić homara, dlatego przygotowałam zupę z mrożonego.
Składniki:
- homar lub dwa
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- 4-5 obranych pomidorów lub pomidory w puszce
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka szafranu
- łyżeczka suszonego estragonu
- pierz, sól, szczypta brązowego cukru
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- śmietana kremówka (dla tych, którzy mogą) lub śmietanka kokosowa
Homara zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
W rondelku podsmażamy na oliwie z masłem pokrojone warzywa (ziemniaki, pora, cebulę, pietruszkę marchewkę i selera) z odrobiną cukru. Ugotowanego homara rozbijamy przez ściereczkę tłuczkiem i wyciągamy mięso odkładając kilka kawałków do ozdobienia kremu. Pancerza nie wyrzucamy, dodajemy z powrotem do wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do warzyw dodajemy pokrojone pomidory i przecier, doprawiamy solą, rozpuszczonymi w odrobinie wody nitkami szafranu, estragon i posiekane mięso kraba. Wywar przecedzamy (nie wylewamy!) dodajemy do warzyw i miksujemy aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Podajemy ze śmietaną kremówką i grzankami.
Nigdy jeszcze nie robilam, wydawalo mi sie, ze to szalenie skomplikowane - ale okazuje sie, ze nie jest tak zle :)
OdpowiedzUsuńNajwięcej zabawy oczywiście z rozbrajaniem homara, ale nie zajmuje wcale aż tak dużo czasu - standardowo tyle, ile normalna zupa :) Zachęcam, jest pyszny
OdpowiedzUsuń