Follow by Email

sobota, 29 stycznia 2011

ROBACZYWY MAKARON

Haha, może to niezbyt apetyczna nazwa, ale czy kompozycja nie przypomina robaków? Oczywiście można użyć innego makaronu i wtedy nie będzie robaczywych skojarzeń. Mnie się jednak to danie bardzo podobało w poniższej formie.



Składniki:
(dla 2 osób)

  • 200-250 g krewetek (30/41)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 fileciki anchois
  • 3 ząbki czosnku
  • pikantna papryczka
  • garść posiekanego koperku
  • sok z połówki limonki
  • sól, dużo świeżo mielonego pieprzu
  • dwie garści rukoli
  • garść startego sera (u mnie Bursztyn - polecam, polski ser dojrzewający)


Czosnek, anchois i papryczkę siekamy - niekoniecznie starannie. Podsmażamy na oliwie, dodajemy obrane krewetki, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło (zrobi się taki fajny mętny sosik). Na koniec posypujemy koperkiem i mieszamy z dowolnym makaronem. Podajemy na liściach rukoli z serem.
Smacznego!



1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń