Do rybki podałam ziemniaki w mundurkach- przekrojone na pół z plastrem masła i solą morską, zawinięte w folię i upieczone oraz surówkę z pora i selera naciowego skropioną oliwą z oliwek i cytryną.
Składniki:
- dwa filety ryby morskiej (nie mam pojęcia co za rybę miałam u siebie - grunt, że bez ości)
- gałązka trawy cytrynowej
- 2 papryczki piri piri
- 2 ząbki czosnku
- 2 płatki masła
- 4 liście białej kapusty
- sól, pieprz
W garnku do gotowania na parze układamy liście kapusty, na nich rybę, którą posypujemy solą morską i pieprzem, układamy na każdym filecie: płatek masła, przekrojony na pół ząbek czosnku, rozciętą wzdłuż papryczkę i pół gałązki trawy cytrynowej. Gotujemy około 30 minut
W tym czasie pieczemy ziemniaczki i robimy surówkę :)
Zamiast na kapuście - zawiń rybę w folię aluminiową. Zobaczysz, jak zyska na smaku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wygląda bardzo zachęcająco, choć zbytnio nie przepadam za rybami
OdpowiedzUsuńdodatek trawy cytrynowej bardzo przypadł mi do gustu ;]
OdpowiedzUsuńWspaniały zdrowy , lekki obiad!Tylko dlaczego, aż 30 minut parowalaś rybę? Nie rozpadała się? Ja na parze robię ryby 10-12 minut, w zalezności od gatunku.Może to przez liście kapusty, które utrudniały cyrkulację powietrza?na kapuście, ani w liściach bananowca jeszcze nie parowałam ryby, ale czuję,z ę niebawem nadrobię. Pozdrawiam. Kinga
OdpowiedzUsuńYvonne - w folię i na parę?
OdpowiedzUsuńKinga - na oko 20-30 minut, poza tym tyle czasu robiłam ziemniaki i surówkę, więc być może po 15 ryba już była gotowa, ale się zagapiłam ;) W ogóle się nie rozpadała. Kawałki były dosyć grube i mięsiste.
Tak, dzięki temu para nie "wypłucze" tego, co w rybie najlepsze. Cały smak zostaje :)
OdpowiedzUsuńP.S. Można też do piekarnika, ale jeśli robisz coś na parze - rybka doskonale się sprawdzi jako dodatek. No i nic nią nie będzie "pachnieć".
dzięki! wypróbuję Twój sposób :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam dania na parze przygotowywane sa bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuń