Składniki:
(dla 2 osób)
- 200-250 g krewetek (30/41)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2-3 fileciki anchois
- 3 ząbki czosnku
- pikantna papryczka
- garść posiekanego koperku
- sok z połówki limonki
- sól, dużo świeżo mielonego pieprzu
- dwie garści rukoli
- garść startego sera (u mnie Bursztyn - polecam, polski ser dojrzewający)
Czosnek, anchois i papryczkę siekamy - niekoniecznie starannie. Podsmażamy na oliwie, dodajemy obrane krewetki, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło (zrobi się taki fajny mętny sosik). Na koniec posypujemy koperkiem i mieszamy z dowolnym makaronem. Podajemy na liściach rukoli z serem.
Smacznego!
Takie robaczki to ja bardzo chetnie ;)
OdpowiedzUsuń