Jest to mój pierwszy, tradycyjny sposób na przyrządzanie pesto z bazylii.
Składniki:
- pęczek bazylii,
- ząbek czosnku,
- sól,
- prażone orzeszki pinii,
- parmezan,
- oliwa z oliwek
Wszystkie składniki miksujemy blenderem.
Pesto możemy trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku/słoiczku przez kilka dni.
PESTO VERDE II - łagodne, pyszne
Dzisiaj wymyśliłam nowy przepis na pesto. Wyszło wspaniałe. Już prawie wszystko zjedliśmy :)
Składniki:
- pęczek bazylii,
- ząbek czosnku,
- sól,
- prażone orzeszki pinii,
- oliwa z orzechów włoskich,
- ser: u mnie dojrzewający, twardy polski Bursztyn i Rubin (opcjonalnie: parmezan lub grana padano)
Wszystkie składniki miksujemy blenderem.
Pesto możemy trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku/słoiczku przez kilka dni.
MASEŁKO ANCHOIS
Idealne jako dodatek do mięsa, ale też do pieczywa.
Składniki: miękkie masło (prawdziwe) 1/3 kostki, garść posiekanej natki z pietruszki, 3-4 posiekane fileciki anchois, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny lub limonki
Składniki mieszamy razem (ja siekam wszystko na desce i rozgniatam widelcem), odstawiamy na chwilę do lodówki.
PESTO Z RUKOLI
Wszystkie składniki miksujemy. Przekładamy do nacyznia/pojemnika, możemy zalać oliwą. Przechowujemy w lodówce.
Doskonałe z ciabattą, makaronem. Upiekłam też z tym pesto pszteciki z ciasta francuskiego.
- Duży pęczek rukoli
- Garść orzeszków pinii
- Oliwa z orzechów włoskich lub oliwek
- sól
- ząbek czosnku
- garść pokruszonego parmezanu lub innego twardego sera
- pikantna papryczka (u mnie habanero bez pestek)
Wszystkie składniki miksujemy. Przekładamy do nacyznia/pojemnika, możemy zalać oliwą. Przechowujemy w lodówce.
Doskonałe z ciabattą, makaronem. Upiekłam też z tym pesto pszteciki z ciasta francuskiego.
Bardzo dobry pomysł. Podoba mi się bardzo.
OdpowiedzUsuń