Chyba naprawdę najlepsza, bo w tym tygodniu jest już 3(!) raz. Albo krewetkowy klasyk, a mianowicie : natka, czosnek, chilli, już się przejadł.
Składniki:
- 300-500g krewetek (30/41)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka łyżek jasnego sosu sojowego
- łodyżka trawy cytrynowej
- pieprz, ostra papryka w proszku
- 3-4 ząbki czosnku- posiekane w dowolne kawałeczki
- papryczka piri piri - pokrojona w paski
- łyżka masła
Składniki- sałata:
- mieszanka sałat + rukola + liście świeżego szpinaku (albo dowolna kombinacja)
- kilka cieniutkich plastrów białej cebuli (piórek)
- 1-2 garści czarnych oliwek
- 1-2 garści zielonych oliwek
- pomidorki koktajlowe lub kawałki pomidora lub kawałki czerwonej, słodkiej papryki (żeby coś się działo w tej zieleninie)
Składniki sałaty mieszamy ze sobą. Nie dodajemy żadnego sosu, użyjemy sosu z krewetek.
Krewetki obieramy, zalewamy sosem sojowym, posypujemy papryką i pieprzem. Na patelnię wrzucamy: trawę cytrynową, czosnek i papryczkę, chwilę smażymy zanim dodamy krewetki. Gdy krewetki chwilę się podsmażą - ok 5 minut, dodajemy masło. Smażymy jeszcze chwilę aż sos na patelni będzie miał przyjemną konsystencję, odrobinę rzadszą niż syrop klonowy.
Ja podaję osobno: każdy sobie miesza dowolne ilości sałaty, krewetek i krewetkowego sosu.
Pycha!
u nas dziś też krewetki-są pycha!
OdpowiedzUsuńTwój przepis super :) Niestety nie udało mi się dodać komentarza:/
OdpowiedzUsuńAle na pewno wypróbuje :)
świetne te Twoje krewetki.
OdpowiedzUsuńmniam, mniam ;]
Dla mnie nic nie przebije krewetek smażonych na patelni z czosnkiem na maśle. Pyszności.
OdpowiedzUsuńtakiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale trawę cytrynową uwielbiam!
OdpowiedzUsuńu mnie też króluje prosty przepis na krewetki - masło i czosnek :)
U mnie były kiedyś dwa klasyki: masło czosnek, koperek a drugi: oliwa, czosnek, natka, papryczka chilli - i ten długo królował. Ale przepis z trawą cytrynową właśnie go zdetronizował ;)
OdpowiedzUsuń