Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 10 kwietnia 2012

BLINY NA PIWIE BEZ DROŻDŻY


Bliny zostały specjalnie przygotowane na Rosyjski Spontan Grupy Zdrowo Podjeść.
Przepis pochodzi z książki Kucharka Litewska, oczywiście ilości zostały trochę przez mnie zmodyfikowane.
Użyłam piwa Warka Strong - 0,5 litra. Użyłam tez pół-na pół mąkę gryczaną i pszenną. Dobra alternatywa dla blinów gryczanych i braku drożdży w domu :)

Wincenta Zawadzka, Kucharka Litewska, Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1987 "
Bliny na pianie bez drożdży'
"6-7 jaj, 2 i 1/2 -3 szklanki mąki, 3 szklanki piwa, 1 łyżka masła, trochę soli. Do tego śmietana. Rozbić sześć czy siedem żółtek do białości, posolić, wlać trzy szklanki piwa i dosypywać po trochu tyle suchej mąki, aby masa była gęstsza niż na naleśniki. Ubić pianę z pozostałych białek, ostrożnie wymieszać, patelnię rozpaloną posmarować masłem, nalać parę łyżek ciasta, upiec z jednej strony, potem z drugiej i tak postąpić ze wszystkimi blinami. Zamiast pszennej mąki lepiej użyć połowę gryczanej, a bliny będą pulchniejsze. Podawać do tego świeżą śmietaną lub roztopione masło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń