Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

TATAR "PO HISZPAŃSKU"

Piszę w cudzysłowie, jest to tatar, który wymyśliłam sama,  z hiszpańską wędzoną papryką w proszku (pimienton) i owczym hiszpańskim serem na brandy a także innymi południowymi akcentami. Zupełnie różni się od tradycyjnego tatara. A powstał tylko dlatego, że... nie skończyła mi się cebula ;)))
Jest naprawdę pyszny. Jeśli lubicie surową wołowinę to jest to świetna alternatywa dla klasycznego tatara i carpaccio.

Składniki:

  • 300 g chudej zmielonej/posiekanej wołowiny (może być polędwica, pierwsza krzyżowa, rostbef)
  • ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • oliwa z pomidorów lub oliwa z oliwek - około 6 łyżek
  • sól, pieprz, papryka w proszku (u mnie pimienton)
  • garść kaparów do ozdoby
  • dojrzewający ser owczy


Mięso mieszamy z posiekanymi pomidorami, oliwą, wyciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy sola, pieprzem i papryka. Z wierzchu posypujemy również papryka, startym serem i kaparami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń