Follow by Email

sobota, 16 marca 2013

PIERŚ KACZA DŁUGOWISZĄCA

Zgodnie z obietnicą umieszczam kolejne przepisy Andrzeja,okrzykniętego ,,rzeżnikiem z Italii":) Pyszna,aromatyczna pierś kacza. Uwierzcie smakuje wyśmienicie.

składniki:
  • 3 piersi kacze ze skórą
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy 
  • 1 gałązka  rozmarynu  
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 0,5 kg soli morskiej
  • 0,5 kg cukru brązowego
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w malakserze.    
 

Piersi kacze myjemy,osuszamy dokładnie i nie ściągając skóry zasypujemy mieszanką soli,cukru i przypraw tak aby nie wystawał najmniejszy kawałek mięsa. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 dni.








Po upływie podanego czasu wyjmujemy z mieszanki , raz jeszcze płuczemy  i osuszamy kaczkę. Obwiązujemy każdą pierś lnianym sznurkiem, nakrywamy luźno gazą i wieszamy na 5-7 dni w suchym i chłodnym pomieszczeniu ( u nas wisiała w gospodarczym) Potem trzymamy kaczkę w lodówce, owiniętą gazą.



3 komentarze:

  1. schab juz robie, ten przepis tez ujal mnie prostota...wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super przepis - wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń