Follow by Email

niedziela, 20 października 2013

Tak,to znowu pomysł Andrzeja:) muszę wziąć się do pracy,bo jak na razie to ON rządzi w kuchni:) A tak poważnie , to kotleciki chlebowe znalazły miejsce w moim sercu i zastaną na dłużej. Świetnie smakują ze stekiem z rostbefu. 


składniki:
  •  1/2 bochenka czerstwego chleba
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • świeża
  • mała cebulka
  • wiórki sera mozarelli( dobrze smakują z Pecorino, Grana Padano lub Parmezanem)
  • 1/2 papryczki chilli , bez ziaren
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  Z chleba wybieramy sam środek,bez skórek, i rozdrabniamy rękoma w misce. Dodajemy jajko,drobno pokrojoną cebulkę,kolendrę ,posiekaną chilli,ser,sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dolewając oliwy z oliwek , tak aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Formujemy nieduże kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano , na mocno rozgrzanej oliwie.
Podajemy ze stekiem usmażonym według uznania,pokrojonym w plastry. Możemy polać całość sosem kolendrowo-pomidorowym.

 
0

Andrzej po powrocie z Kuby-wyspy jak wulkan gorąca, oprócz pięknej opalenizny,pysznego miodu oraz innych cudnych pamiątek,przywiózł przepis na pysznego kurczaka. Musicie spróbować, jest łatwy i szybki w przygotowaniu,za to smakuje niebiańsko pysznie:)




składniki:
  •  filet z kurczaka
  • ćwiartka średniej główki białej kapusty
  • kilka listków sałaty masłowej
  • słodka zielona i czerwona papryka
  • jedna papryczka chilli
  • jedna cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę,paprykę słodką,chilli i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i smażymy przez chwilę,mieszając. Wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę i dusimy aż będzie aldente. Dodajemy posiekana kolendrę z drobno porwanymi liśćmi sałaty.Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem i czerwoną fasolą.
 
 
0

Kiedy na naszym stole zagościł stek z tuńczyka,postanowiliśmy okrasić go pysznym,świeżym sosem bazyliowo- pomidorowym. Andrzeja kulinarne pomysły nie mają końca, znowu zaskoczył mnie świetnym połączeniem. Polecam.



składniki:
  • plaster steku z tuńczyka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
Obsmażamy stek z dwóch stron po 2-3 min. Odkładamy,żeby odpoczął.

sos:
  • pęczek bazylii
  • dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory średniej wielkości
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze,do uzyskania jednolitej konsystencji.
0

Uwielbiamy jeść pyszne , soczyste steki. Ostatnio poszukujemy nowego sosu aby urozmaicić ich smak. Andrzej wpadł na pomysł stworzenia sosu na bazie kolendry , chilli i pomidorów. Warto go spróbować jest na prawdę pyszny:) Świeży, pełen aromatów,świetnie nadaje się też do steków z karkówki wieprzowej lub dodatek do burrito.



składniki:

  • pęczek świeżej kolendry
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili w całości(dla lubiących pikantne)
  • dymka
  • 2-3 pomidory średniej wielkości
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek( 5 łyżek)
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

 






0

wtorek, 15 października 2013

Dzisiaj byłam wyjątkowo dumna z siebie. Wymyśliłam nową sałatkę z kaszy, która na dodatek smakowała Chłopakom - ziemniakożercom, co mnie dodatkowo mile zaskoczyło. 
Podałam do niej steki z polędwicy wołowej i gotowaną na parze fasolkę szparagową.
Moim zdaniem sałatkę można zjeść również samą na lunch.

Składniki:
  • filiżanka pęczaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • orzechy włoskie
  • natka z pietruszki
  • 3 ugotowane buraki

Pęczak wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękki. Na oliwie z oliwek smażymy drobno pokrojona cebulę i czosnek, po chwili dodajemy ugotowane pokrojone w kostkę buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i mieszamy z pęczakiem. Osobno prażymy posiekane lub stłuczone (torebka+tłuczek do mięsa) orzechy włoskie i mieszamy z resztą składników.

1

czwartek, 3 października 2013

Często kupuję bakłażany i potem leżą w lodówce i nie mam na nie pomysłu. Wtedy najczęściej lądują w caponacie czy pisto albo innej warzywnej kombinacji. Tym razem postanowiłam wypróbować pomysł, który podsunęła mi znajoma. A mianowicie zawinąć w bakłażana mielone mięso i upiec.
Dorobiłam do tego jeszcze sos ze świeżych pomidorów i danie gotowe :)

Składniki:
  • duży bakłażan
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, świeży tymianek, pieprz, sól, cukier
  • 500 g pomidorów

Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek z przyprawami, dodajemy obrane ze skórki pomidory i dusimy aż powstanie sos.
Mięso doprawiamy tak jak lubimy - ja dodałam mieszankę grecką, którą kupiłam na bazarze.
Bakłażana kroimy w plastry posypujemy solą i zostawiamy, żeby puścił sok. Następnie osuszamy je, skrapiamy oliwą i smażymy z dwóch stron. 
Zawijamy w nie mięso, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i pieczemy około 30 minut.
0

Fiolka dała mi przepis swojej Mamą na köttbullary, które wyszły przepyszne, zupełnie inne (lepsze!!!) od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Ikea.


Składniki:

  • 500g mięso wołowo-wieprzowe (u mnie więcej wołowiny)
  • 2 ugotowane rozgniecione ziemniaki
  • mała cebulka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa


Cebulkę siekamy bardzo drobno i szklimy na maśle lub i oliwie. Mięso dokładnie mieszamy z ziemniakami, jajkiem, cebulką, solą i pieprzem. Formujemy kuleczki i smażymy na oliwie.
0

Łączna liczba wyświetleń