Follow by Email

środa, 1 marca 2017

Krem z białych warzyw z topinamburem i orzechami pecan


Pyszny, aksamitny jasny krem.

Składniki:

  • 500g topinamburu (odłożyć ze 3 szt. na chipsy)
  • biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • obrana cukinia
  • spora pietruszka lub dwie
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 3 łyżki masła (jedną dodajemy na koniec) --> w wersji wegetariańskiej zastępujemy olejem/oliwą
  • olej z orzechów włoskich (lub inny)
  • orzechy pecan lub włoskie
  • 500 ml bulionu warzywnego
Warzywa obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Odkładamy 3 kawałki topinamburu na chipsy.
Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy resztę warzyw i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystkie będą miękkie. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
Na koniec dodajemy łyżkę masła i chlust oliwy z orzechów.

Pozostały topinambur kroimy obieraczką na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą, solimy i pieczemy lub podsmażamy na oliwie. Orzechy prażymy na suchej patelni - całe lub rozdrobnione.

Podajemy z chipsami, orzechami i oliwą.



Zdjęcie użytkownika Cytryna&Co.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń