Follow by Email

czwartek, 9 marca 2017

Pieczony łosoś - zapiekanka ekspresowa

Kiedy nie ma czasu, dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso.
Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut.

Składniki:

  • Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry i kroję w kawałki, usuwam też zawsze szarą część)
  • 400 g małych, gotowanych ziemniaków
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka liści szałwii
  • kilka plasterków cytryny
  • 30-50g masła (spory plaster pokrojony w kostkę)
  • chlust oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól himalajska

Wszystkie wkładamy do brytfanki, polewamy oliwą, dodajemy sól i pieprz i mieszamy.
Pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez około 20-30 minut.

Do tego dania podałam sałatkę ze szparagami i pieczoną papryką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń