Stwierdziłam, że tym razem stawiam na to, żeby tort był ładny.
Ale muszę przyznać, że wyszedł też smaczny. Mimo tego, że na początku ma się pewną rezerwę do niebiesko-czerwonego środka ;)
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka (osobno ubić białka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do białek (szczypta)
- 1/2 szklanki oleju
- masło do wysmarowania formy
- barwnik niebieski i czerwony Wilton
Składniki mieszamy, dzielimy na dwie porcje. Do każdej z nich dodajemy około 1 płaską łyżeczkę barwnika (niebieskiego trochę mniej). Pieczemy około 30 minut w foremce 21 cm. Każdy biszkopt, po wystygnięciu, dzielimy na dwa blaty.
Składniki na masę wewnętrzną:
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki kremówki
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, to samo robimy z serkiem. Następnie łączymy ubitą śmietanę z ubitym serkiem w jedną masę. Wstawiamy do lodówki.
Masa plastyczna:
- 300g pianek marshmallows
- 300-400g cukru pudru
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
Pianki roztapiamy w kąpieli teflonowym rondelku lub w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Mieszamy z cukrem pudrem. Podsypujemy mąką ziemniaczaną, żeby masa się mniej kleiła.
Dodajemy barwniki (wystarczą barwy podstawowe: niebieski, czerwony i żółty, z których można mieszać inne kolory)
Poncz do ciasta:
Herbata+cukier+ cytryna+ brandy lub inny alkohol + opcjonalnie: barwnik (odpowiedni dla każdego z blatów - ja dodałam, bo chciałam, żeby kolor był mocno intensywny)
Blaty nasączamy ponczem, przekładamy masą śmietankową. Na zewnątrz dowolnie ozdabiamy masą plastyczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋