niedziela, 12 lutego 2023

Tortellini z Mortadelą (tortellini bolognesi)


Tortellini bolognesi to tradycyjne danie z regionu Emilia Romagna. Przygotowywałam je już kilka razy i zawsze cieszyły się dużym uznaniem. Podawałam je jak należy w rosole (no dobra, zwykłym nie z kapłona, wtedy byłoby na 100% oryginalnie) a także z palonym masłem z szałwią oraz z grzybami leśnymi. W każdej konstelacji smakują wyśmienicie.



Uwaga, pierwszy przepis na ciasto robiłam z dodatkiem mąki z pszenicy durum i tutaj niestety ciasto wyszło za twarde, więc polecam naszą polską mąkę na pierogi.

Składniki na około 8 porcji:
Farsz:
•    80-100 g parmezanu (startego na tarce lub zmielonego)
•    150 g schabu
•    gałązka rozmarynu
•    2 ząbki czosnku
•    2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
•    150 g Mortadelli
•    100 g Prosciutto di Parma
•    1 jajko
•    ½ łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
•    ¼ łyżeczki soli
•    Świeżo mielony pieprz

Ciasto:
•    400 g mąki na pierogi + do podsypywania
•    4 jajka
•    1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Do podania: 2,5 litra domowego bulionu (dla ambitnych: z kapłona)


Schab kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę, posiekany rozmaryn i czosnek i odstawiamy (najlepiej na noc do lodówki). Następnie smażymy i przekładamy do robota kuchennego. Dodajemy pokrojoną Mortadellę i Prosciutto, jajko, oliwę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Następnie dokładnie miksujemy.
Tradycyjnie mieszankę najlepiej odstawić na dobę do lodówki lub co najmniej na kilka godzin.



Zagniatamy ciasto, ręcznie lub w robocie. Rozwałkowujemy je na cienkie plastry i kroimy na małe kwadraty ok 4x4cm. Na każdym z nich kładziemy odrobinę farszu i zawijamy w trójkąciki na wzór polskich uszek. Jedno klasyczne tortellino powinno ważyć około 5g. Gotujemy je w bulionie przez około 3-4 minuty (aż do wypłynięcia). Podajemy z bulionem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń