Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 15 stycznia 2013

ZAPIEKANKA Z SOBRASADĄ I CHORIZO

Na piątkowy miły wieczór z przyjaciółmi postanowiłam zrobić coś kilka ciepłych i zimnych dań, ale nie wymagających stania przy garnkach. Stąd pomysł na ekspresową zapiekankę z hiszpańską, miękką kiełbasą - sobrasadą.

Składniki:

  • paczka drobnego makaronu (u mnie w kształcie ryżu)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton
  • oliwa z oliwek
  • sos tomate frito - 400g
  • pesto genovese
  • kiełbasa chorizo
  • sobrasada
  • ser owczy do posypania

Gotujemy makaron al dente a w czasie kiedy się gotuje robimy sos: kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie, po chwili dodajemy sobrasadę i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy sosem tomate frito, mieszamy z ugotowanym makaronem i przesypujemy do brytfanki. Smarujemy z wierzchu pesto, układamy plasterki chorizo, posypujemy serem i zapiekamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń