Marta robiła meksykańską kolację :)
- 500 g mięsa mielonego ( najlepiej wołowe)
- olej do podsmażenia
- pół pęczka szczypiorku lub mała cebulka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli
- 1 ząbek czosnku
- sól pieprz
- papryczka chilli ( dla lubiących ostre jadło)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- opakowanie placków ,,tortilla"
Na patelni rozgrzewamy olej , podsmażamy szczypior( cebulę), dodajemy mięso i smażymy razem , mieszając ,aż mięsko straci różowy kolor. Dorzucamy kukurydzę, fasolę, dodajemy czosnek ,a następnie przecier pomidorowy( nie za dużo , burito musi być gęste).Na koniec przyprawiamy do smaku.Wszystkie składniki zazwyczaj trzymam na małym ogniu około 15-20 min często mieszając. Burito ma lepszą konsystencję kiedy zmiksujemy je odrobinę blenderem.
Nakładamy na placki , zawijamy w rulony . Podajemy polane dipem pomidorowym lub śmietaną.
DIP POMIDOROWY
- 1 puszka pomidorów( pulpa, krojone)
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
Pomidory wlewamy do miski , jeśli są w kawałkach rozdrabniamy je widelcem lub blenderem. Dodajemy drobno posiekany szczypior, przyprawiamy do smaku.
DIP jest świetny zarówno do placków z burito , jak również do chipsów tortilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋