Follow by Email

czwartek, 10 września 2009

KRUCHE CIASTO

Bardzo dobre na tarty, babeczki. Smakuje jak pyszne maślane herbatniki.
Proste i świetne!
Przepis na 2 porcje (można zamrażać)
½ kg mąki -2 szklanki
kostka masła (200 g)
1 niepełna szklanka cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki zimnego mleka
szczypta soli
Rozrabiamy wszystkie składniki do jednolitej, gęstej, łamliwej masy. Robimy 2 kule i wkładamy na około godzinę do lodówki. Jeśli nie mamy zamiaru zuzyć dwóch porcji jedną możemy od razu zamrozić.
Po wyjęciu z lodówki układamy ciasto na formie do tarty lub foremkach do babeczek. Możemy pokroić ciasto w plastry, będzie łatwiej się formowało.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni aż ciasto będzie złocisto-rumiane.
Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedyś wyjęłam gorącą tartę i cała się rosypała. Dlatego polecam cierpliwość ;)
Tartę wypełniamy wg uznania.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń