Potrzebujemy blat tarty (wg przepisu na kruche ciasto)
Nadzienie gruszkowe:
- 6 dojrzałych gruszek
- cukier waniliowy
- płaska łyżeczka goździków (stłuczonych w moździerzu)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
kieliszek nalewki śliwkowej (lub wiśniowej, ale niekoniecznie)
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, nalewkę i goździki. Dusimy aż sok trochę odparuje. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i zagęszczamy „dżem” gruszkowy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Sos czekoladowy:
- 2 łyżki masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżki kakao do posypania
W rondelku roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy mleko i kakao mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy aż sos będzie miał gęstą konsystencję przypominającą rzdki mus.
Tartę wypełniamy gruszkami i polewamy sosem czekoladowym. Następnie przez małe sitko posypujemy z wierzchu kakao. Wstawiamy do lodówki.
Jest to po prostu totalna fantazja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋