Jeden z moich numerów popisowych.
blat tarty (wg przepisu na kruche ciasto)
puszkę brzoskwiń w syropie
pół budyniu waniliowego
żelatynę
Gotujemy gęsty budyń według przepisu na opakowaniu, ale z o 1/4 mniejszą ilością mleka. Do budyniu możemy dosypać torebkę cukru waniliowego lub migdałowego. Pozostawiamy do przestygnięcia (ale nie zastygnięcia!)
Podgrzewamy w rondelku sok z brzoskwiń (pół szklanki) i dodajemy żelatynę (wg proporcji podanych na opakowaniu - zwykle jedna mała torebka żelatyny rozpuszczana w ½ litra płynu)
Tartę smarujemy budyniem i układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie (ja je układam w rozetkę). Następnie całość zalewamy sokiem z żelatyną i odstawiamy do zastygnięcia w lodówce.Tartę możemy zrobić również z innymi owocami np. ananasami lub mixem owoców.
Należy jednak pamiętać, żeby nie dodawać kiwi, ponieważ nie zastygnie nam galaretka!
W sezonie możemy zrobić tartę z truskawkami lub innymi owocami i galaretką z torebki, pamiętając, żeby użyć mniejszą ilość wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋