Potrzebujemy:
- Paczkę cannelloni
- Mozzarellę (twardą) lub żółty ser
- 400g mięsa wołowego chudego (opcjonalnie wieprzowina)
- oliwa z oliwek
- 4 dojrzałe pomidory (lub sos pomidorowy np. tomate frito lub zwykłe pomidory z puszki)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- papryczka chilli
- sól, cukier, oregano, bazylia, pieprz
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli i przyprawy, następnie mięso. Gdy mięso się podsmaży dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory.
Gotowym sosem faszerujemy cannelloni (nieugotowane) i układamy je w foremce lub naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startą mozarella. Zapiekamy.
Loczek poleca !
OdpowiedzUsuń