Nie bardzo wiedziałam, co z koprem można zrobić.
Zawsze trochę przeszkadzał mi jego lekko anyżkowy zapach.
Ostatnio przeglądając Oliwiera znalazłam ten przepis i postanowiłam wypróbować.
Danie wyszło przepyszne. Zimą nie mam ochoty na zimne sałaty, a pieczone warzywa i ciepłe sałatki są świetną alternatywą.
2 bulwy kopru włoskiego
20-24 pomidorki koktajlowe (mogą być zółte i czerwone)
garść ziół (w oryginale tymianek, u mnie bazylia)
duża garść czarnych oliwek bez pestek (ja zrobiłam mix, ale lepsze czarne)
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
4 łyżki masła
kieliszek białego wina (jeśli nie mamy możemy skropić delikatnie cytryną)
Bulwy kopru kroimy na ósemki i gotujemy w wodzie przez około 10 minut. W tym czasie kroimy drobno pędy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidorki nacinamy ostrym nożem. Łyżką cedzakową wyjmujemy koper i przekładamy do naczynia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni. Do garnka wrzucamy na minutę pomidorki, następnie blanszujemy je w zimnej wodzie i obieramy. Rozpoławiamy i dodajemy z oliwkami i ziołami do kopru. Skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Polewamy winem. Na wierzch układamy płatki masła. Zapiekamy przez około 30 minut.
gdzie kupiłaś bulwy kopru?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
amg (polskiesouthbeach.blogspot.com)
W Piotrze i Pawle, a ponieważ tak nam zasmakowało, kupiłam 2 paczki pakowane po 2szt w Makro na następny raz :)
OdpowiedzUsuńCieakawe jak to smakuje..nie widziałam w sklpeie takich bulw, ale rozjrze sie nastepnym razem
OdpowiedzUsuńuwielnbiam koper włoski!!
OdpowiedzUsuńSwietne danie
Fenkuł...pomidory...oliwki... lato... ech!
OdpowiedzUsuńTo musi być pycha!
to jest pycha! ja tez zaczynam uwielbiac ;) zrobiłam taki zapas kopru, ze bede go jesc chyba codziennie ;)
OdpowiedzUsuńPS. czy to prawda, ze fenkuł to afrodyzjak? ;)
Zawsze omijałam fenkuł szerokim łukiem, gdyż nie cierpię anyżu (ani niczego, co z min związane). Może jednak spróbuję...?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jadlam to pyszne danie u Cytrynki na kolacji i naprawde dawno nie jadlam czekos tak smacznego:)
OdpowiedzUsuń