Mam ostatnio zajawkę na pieczone warzywa. Ale nie mogę ciągle jeść kopru włoskiego, który mi smakuje baaaaardzo. Kupiłam więc kawałek dynii.
I upiekłam :)
Składniki:
dynia
czerwona cebula
sok z połówki pomarańczy
oliwa z oliwek
kolendra, kminek, pieprz, suszona papryka chilli, gałka muszkatołowa
sól, pieprz
czosnek
Dynię i cebulę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z pomarańczy (można zetrzeć skórkę, ale wtedy ma ostry smak). Wkładamy do naczynia żaroodporngo. Kolendrę, kminek ucieramy w moździerzu, przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, wyciśnięty czosnek, sól, chilli i pieprz, ścieramy gałkę i mieszamy. Polewamy dynię mieszanką przypraw z oliwą i zapiekamy aż będzie miękka.
Pieczona dynia brzmi wspaniale, jeszcze nigdy jej nie piekłam ale, musze kiedyś sprobować:)
OdpowiedzUsuń