Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 9 marca 2010

CEVICHE Z KREWETEK

Składniki:
Porcja dla 4,5 osób

500 g krewetek koktajlowych( mrożone)
1 pęczek kolendry
2 limonki
czosnek granulowany lub świeży (wyciśnięty przez praskę ząbek)
sól
pieprz
papryka ostra (w proszku)
oliwa z oliwek
sałata lodowa



Krewetki wsypujemy do durszlaka i płuczemy pod zimną woda. Posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem , papryką według uznania i polewamy odrobiną oliwy. Zostawiamy na około 1 godzinę. Odlewamy powstały sos, polewamy krewetki sokiem wyciśniętym z limonek i posypujemy posiekana kolendrą. Tak zamarynowane krewetki pozostawiamy na około 2-3godziny.

Podajemy w kieliszkach do połowy wypełnionych pokrojoną sałatą.

4 komentarze:

  1. Do tego jeszcze super sos do krewetek i jestem w niebie :)

    Pozdrawiam i zapraszam do głosowania - więcej szczegółów na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...fajne,tylko, że prawdziwe ceviche to surowe owoce morza "gotowane" sokiem z limonek/cytryn przez około 24 godziny; potem osączone i połączone z tzw. salsą (pomidory, cebula,jalapeno, świeża kolendra, sól)....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie. Mąż Marty spędził wiele lat na Kostaryce i obiecał, że latem zrobi nam taką full wersję z rybkami etc :)

    Krewetki koktajlowe chyba nie wymagaja aż tak długiego marynowania, zwlaszcza te mrożone i wczesniej obgotowywane.
    Ja robię z krewetek zimnowodnych, bardziej mi smakuje.

    Bardzo chciałabym spróbować ceviche z ryb.
    Jeśli masz przepisy, podeślij :)

    Pozdrowienia,
    Cytryna

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń