Follow by Email

niedziela, 14 listopada 2010

NAJLEPSZY SMALCZYK, DWA RODZAJE

Nie ma to jak smalczyk domowej roboty. Na kromce chleba razowego z ogórasem kiszonym z letnich zbiorów, jako dodatek do różnych potraw (polecam buraczki podsmażane na smalczyku z jabłkiem), po prostu rarytas ;)

Smalczykiem obdarowuję często przyjaciół albo zabieram na wyjazdy, imprezy i znika dosyć szybko :)
Tym razem znowu otrzymałam zamówienie i zrobiłam kilka słoiczków, ale żeby nie było nudno, wymyśliłam drugi wariant :)

Składniki podstawowe:
Zmielona lub drobno pokrojona słonina (ponad kilogram)
Zmielone podgardle lub boczek (200-300 g)

Na dużej patelni lub w garnku topimy słoninę i podgardle (podgardle wrzucamy na patelnię kilka minut później). Na średnim ogniu czekamy aż skwarki się przyrumienią.



1. SMALEC Z JABŁKIEM I CEBULĄ
2 pokrojone w kostkę cebule
1 -2 starte na tarce jabłka
2-3 posiekane ząbki czosnku
przyprawy: majeranek (dużo) + szczypta: cząbru, lubczyku, tymianku, rozmarynu
sól i pieprz

Do zarumienionych skwarek dodajemy cebulkę i czekamy aż się zarumieni, dodajemy czosnek, przyprawy i starte jabłka i chwilę jeszcze smażymy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Pyszny tradycyjny smalczyk.

2. SMALEC Z GRUSZKĄ I PIKANTNĄ PAPRYKĄ

2 pokrojone w kostkę cebule
1 -2 starte na tarce gruszki (opcjonalnie można dodać jabłko i gruszkę)
2-3 posiekane ząbki czosnku
Pokrojona papryczka chilli lub piri piri
przyprawy: majeranek (dużo) + szczypta: cząbru, lubczyku, tymianku, rozmarynu
sól i pieprz

Do zarumienionych skwarek dodajemy cebulkę i czekamy aż się zarumieni, dodajemy czosnek, papryczkę przyprawy i starte gruszki i chwilę jeszcze smażymy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Bardzo fajny słodko-ostry smak.

4 komentarze:

  1. Smalcu z gruszką jeszcze nigdy nie jadłam - będę musiała kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię od czasu do czasu taki domowy smalczyk, chociaż jeszcze z gruszką nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z gruszką też jest bardzo dobry, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. koniecznie muszę zrobić :))))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń