Smalczykiem obdarowuję często przyjaciół albo zabieram na wyjazdy, imprezy i znika dosyć szybko :)
Tym razem znowu otrzymałam zamówienie i zrobiłam kilka słoiczków, ale żeby nie było nudno, wymyśliłam drugi wariant :)
Składniki podstawowe:
Zmielona lub drobno pokrojona słonina (ponad kilogram)
Zmielone podgardle lub boczek (200-300 g)
Na dużej patelni lub w garnku topimy słoninę i podgardle (podgardle wrzucamy na patelnię kilka minut później). Na średnim ogniu czekamy aż skwarki się przyrumienią.
1. SMALEC Z JABŁKIEM I CEBULĄ
2 pokrojone w kostkę cebule
1 -2 starte na tarce jabłka
2-3 posiekane ząbki czosnku
przyprawy: majeranek (dużo) + szczypta: cząbru, lubczyku, tymianku, rozmarynu
sól i pieprz
Do zarumienionych skwarek dodajemy cebulkę i czekamy aż się zarumieni, dodajemy czosnek, przyprawy i starte jabłka i chwilę jeszcze smażymy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Pyszny tradycyjny smalczyk.
2. SMALEC Z GRUSZKĄ I PIKANTNĄ PAPRYKĄ
2 pokrojone w kostkę cebule
1 -2 starte na tarce gruszki (opcjonalnie można dodać jabłko i gruszkę)
2-3 posiekane ząbki czosnku
Pokrojona papryczka chilli lub piri piri
przyprawy: majeranek (dużo) + szczypta: cząbru, lubczyku, tymianku, rozmarynu
sól i pieprz
Do zarumienionych skwarek dodajemy cebulkę i czekamy aż się zarumieni, dodajemy czosnek, papryczkę przyprawy i starte gruszki i chwilę jeszcze smażymy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Bardzo fajny słodko-ostry smak.
Smalcu z gruszką jeszcze nigdy nie jadłam - będę musiała kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńlubię od czasu do czasu taki domowy smalczyk, chociaż jeszcze z gruszką nie jadłam!
OdpowiedzUsuńZ gruszką też jest bardzo dobry, polecam :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić :))))
OdpowiedzUsuń