Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 28 listopada 2010

ZIEMNIAKI PIECZONE Z KMINKIEM I CZOSNKIEM

OOOCH jakie pyszne ziemniaczki zrobiłam pewnego ciemnego, zimnego popołudnia.
Polecam bardzo. Można o nich powiedzieć, że są to ziemniaki leniwe, bo robi się je w kilka minut plus czas pieczenia i niczego (!) się nie obiera.

Składniki:

  • dowolna ilość ziemniaków (na jedną dużą blachę około 10 średnich sztuk)
  • dowolna ilość ząbków czosnku (około 1 główki)
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (ale szkoda brudzić szklankę, lepiej po prostu skropić ziemniaki oliwą ;))
  • świeżo mielony pieprz

Ziemniaki solidnie myjemy, kroimy na kawałki - ćwiartki, szóstki, ósemki - w zależności o wielkości ziemniaków, staramy się, żeby były podobnej wielkości. Na dużej, płaskiej blasze rozkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową (papier jest lepszy- bo pieczone rzeczy do niego nie przylegają, dzięki czemu można łatwo zsunąć je na talerz czy półmisek).
Rozkładamy ziemniaki, pomiędzy które rzucamy dowolną ilość ząbków czosnku. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i kminkiem. Pieczemy około 20-30 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Pod koniec pieczenia na 5-10 minut można włączyć termoobieg.

6 komentarzy:

  1. Ziemniaczki pyszne po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, kminek można zamienić na inną przyprawę A pieczony czosnek jaki dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie ziemniaczki, szczegolnie pieczone na smalcu, wiem ze to mniej zdrowie, ale co tam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że nie ma co sobie odmawiać takiego rarytasu. W końcu przecież smalcu nie je się codziennie, wiec raz na jakiś czas można spokojnie sobie pozwolić.
    Następnym razem wypróbuję ze smalcem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdybym tylko lubiła kminek to byłyby idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię kminek, a przepis jest bardzo zachęcający ;D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń