Follow by Email

wtorek, 13 marca 2012

ZUPA Z KURCZAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM




Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 kostka bulionu warzywnego eko lub szklanka bulionu domowego
  • kiełki fasoli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryka słodka
  • 5 średnich grzybów boczniaków
  • kawałek około 4 cm imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • dymka lub szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża mięta
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 saszetka zupy,, miso"
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kawałek tofu(opcjonalnie)
  • ryż jaśminowy lub makaron ryżowy
  • suszone chilli
  • sol i pieprz
Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy z kostka warzywną. Po koleji wrzucamy pokrojone warzywa: paprykę chilli, seler, boczniaki, kiełki, paprykę słodką, czosnek trawę cytrynową i imbir.Dodajemy saszetkę zupy miso. Gotujemy aż warzywa zmiękną około 20 minut.Wrzucamy pokrojonego kuraczaka i dymkę, dodajemy sos ostrygowy i sojowy , mleko kokosowe oraz łyżeczkę suszonego chilli. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeża miętą. Zajadamy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń