WOŁOWINA MASMAM CURRY
Składniki:
- około 1kg wołowiny np.antrykot
- 2 puszki mleka kokosowego
- 5 niedużych ziemniaczków
- pasta ,,masman curry"(do kupienia w sklepach Asian Foods)
- laska cynamonu
- odrobina świeżej bazylii
- ryż jaśminowy
- sól i pieprz
Wołownę kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla, zalewamy 1 puszką mleka kokosowego oraz wodą na tyle aby zakryć mięso i wsypujemy łyżeczkę soli. Dodajemy cynamon i gotujemy przez 2 godziny, zostawiając na małym ogniu, nie do końca szczelnie nakryte pokrywką.Ppo 2 godzinach wyjmujemy mięso a do kokosowo-cynamonowego wywaru wrzucamy na 15 minut pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.Gdy ziemniaki są już miękkie wrzucamy z powrotem mięso do rondla. Pastę rozrabiamy w drugiej puszce mleka kokosowego i wlewamy do ugotowanej wcześniej wołowiny i ziemniaków,nadal trzymając na ogniu. Gotujemy przez chwilkę, ok 2 minuty.Na koniec dodajemy pokrojoną świeżą bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
UWAGA: PASTA JEST OSTRA.NIE DODAJEMY JUŻ INNYCH PRZYPRAW.
Ryż jaśminowy-sposób przyrządzania:gotujemy w proporcjach 1 szklanka ryżu/1 szklanka wody
Ryż trzeba przepłukać w zimnej wodzie, odzcedzić i ugotować we właściwych proporcjach. Gotujemy 10 min na małym ogniu. po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Nie solimy.
WOŁOWINA MASMAM CURRY
Reviewed by
Marta Dobosz
on
20:23
Rating:
5
Mhmmm.. Bardzo lubię takie egzotyczne, aromatyczne dania! Pycha!
OdpowiedzUsuńGotowe pasty curry czasem sie przydaja. Podoba mi sie to danie :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Marta ostatnio szaleje :)
OdpowiedzUsuńTrudno się oprzeć :)))
Pozdrowienia,
Cytryna