Robię tę potrawę raz na jakiś czas od wielu lat. Podstawowa wersja to ryż, jajko i tomate frito. Ja dodaję jeszcze czosnek a czasem nawet bekon - jak szaleć to szaleć ;)
Jest to interesująca opcja na niedzielny, późny brunch lub kolację.
Składniki dla dwóch głodnych osób:
- 2 filiżanki ugotowanego ryżu (do ristotto lub dowolnego)
- 3 ząbki czosnku
- dymka ze szczypiorkiem
- oliwa z oliwek
- sól pieprz
- filiżanka tomate frito, przepis tu
- 2-4 jajek
opcjonalnie: boczek, grillowana papryczka piquillo, pesto z rukoli
Pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy ryż, mieszamy. Za pomocą filiżanki lub miseczki robimy zgrabną "kupkę" na środku talerza. Polewamy tomate frito i podajemy z jajkiem sadzonym, boczkiem i papryką.
Świetna! Zapisuję sobie do szybkiego zjedzenia:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!