Chłopakom podałam go z tagliatelle, sobie zrobiłam tagliatelle z pokrojonej w paski, blanszowanej cukinii.
Składniki:
- cukinia
- zielona słodka papryka
- 2 zieline papryczki chilli (może być mniej, my lubimy)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sos tomate frito (ja miałam gotowy ze sloika)
- łyżeczka oregano, suszonej bazylii, szałwii
- sól, pieprz
- oliwa z olwiek
- łyżka masła
- domowe pesto
Na oliwie z masłem podsmażamy szałwię, oregano, bazylię, dodajemy cebulę i czosnek, następnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczki chilli a po chwili cukinię. Warzywa najlepiej smakują, jeśli nie są rozgotowane. Zalewamy je sosem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu dodałam do sosu łyżeczkę domowego pesto.
Patrzę na składniki i myślę, że z pewnością jest to smaczne :)
OdpowiedzUsuńDobre, dobre, wymietliśmy :)
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze ale nie wiem co to jest "wymiatający sos"? Przeglądałem różne słowniki, encyklopedie i leksykony ale nie znalazłem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Piernick.