To był weekend pyszności! Wczoraj kupiliśmy na bazarku cielęcinę i zrobiłam z niej pyszne sznycle na szybko. Do tego gnocchi, już na trochę mniej szybko, bo było trochę zabawy. Zwłaszcza, że robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem pomidorowym.Składniki na sznycle dla dwóch osób:
- 2-3 sznycle cielęce grubości ok 2 cm (np. z udźca)
- łyżka klarowanego masła
- chlust białego wytrawnego wina
- masło pietruszkowe (przepis tutaj)
- sól
- pieprz
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe i jeszcze chwilę smażyłam aż sos się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi wymieszanej z zimną wodą.
Podałam z gnocchi.
Składniki na gnocchi:

W przepisie jest parmezan, którego ja nie dodawałam
- 250-300 g mąki bezglutenowej (u mnie owsiana, skrobia ziemniaczana i z lenistwa mix bezglutenowy - lub zwykłej pszennej) + mąka do podsypywania
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- około 800g ziemniaków ugotowanych, ostudzonych
Ziemniaki miksujemy lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól i dokładnie wyrabiamy. Na oprószonym mąką blacie robimy roladki, kroimy na małe kawałki i: albo robimy rowki widelcem albo odciskamy na odwrotnej stronie tarki.
Gotujemy kilka minut aż wypłyną w osolonej wodzie.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋