Ostatnio furorę robią też frytki smażone na oliwie z oliwek (lub miksoe oleju rzepakowego z oliwą - zależy, co jest w domu) z gałązką rozmarynu i kilkoma ząbkami czosnku. Po postu sztos! Domowe fryty robię od kilku lat metodą mojej koleżanki Marty: pokrojone ziemniaki blanszuję i suszę. Frytki są wtedy bardziej chrupiące.
Przepisów na steki na blogu jest kilka np. tutaj
Te z filmiku usmażyłam tym razem na odrobinie klarowanego masła.
My lubiny medium rare. Więc smażę mięso dosyć krótko w zależności od grubości kawałka.
Do steków zrobiłam dwa masła smakowe, które wykorzystałam również do innych dań.
Masło koperkowo cytrynowe:
- 100 g masła
- skórka z 1/4 ekologicznej cytryny (starta lub zblendowana)
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- posiekany koperek
Masło pietruszkowe
- 100 g madła
- garść posiekanej natki z pietruszki
- pieprz
- sól
- killa kropel soku z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋