Follow by Email

czwartek, 27 grudnia 2012

UDKA Z KURCZAKA PIECZONE Z MANDARYNKAMI I BIAŁYM WINEM

W okresie świątecznym w sklepach rumienią się pyszne, słodkie i dojrzałe klementynki. Aż żal byłoby ich nie wykorzystać do celów kulinarnych. Dzisiaj zrobiłam pyszne filetowane udka z kurczaka upieczone z mandarynkami, cebulkami, selerem naciowym i białym winem. Wyszły wyśmienite i lekkie, idealne, żeby odetchnąć po ciężkich świątecznych przysmakach.

Składniki:
  • 8-10 udek z kurczaka bez skórki
  • 10 małych cebulek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • pół pokrojonej w plasterki cytryny
  • 4 mandarynki
  • szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • suszony estragon
  • suszony tymianek
  • suszona szałwia
  • chlust oliwy z oliwek
  • posiekana natka z pietruszki lub bazylia

Kurczaka zawsze płuczę w zimnej wodzie i wycinam tłuste kawałki, żeby był apetyczny.
Cebulki obieramy - możemy je piec w całości lub przekrojone na połówki. Selera kroimy w drobne kawałki. Mandarynki filetujemy. Wszystko wkładamy do brytfanki, zalewamy winem, chlustem oliwy, solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem i szałwią. Mieszamy razem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie nieco ładniej układamy kurczaka a cebulę zatapiamy pod winem, ponieważ może się przypiec. Pieczemy około godziny i 20 minut bez przykrycia w temperaturze 220 stopni.

4 komentarze:

  1. Ależ to apetycznie wygląda. Domyślam się, jaki piękny zapach unosił się w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę kontynuować mandarynkowe połączenia. Były też piersi zamarynowane w soku z mandarynek, świeżym imbirze i odrobinie marmolady pomarańczowo-imbirowej.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Po Świętach u Rodziców i Teściów, wierz mi, że tak ;)

      Usuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń