Składniki:
- 250 g polędwicy wołowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- nieduża cukinia
- nieduży bakłażan
- czerwona papryka
- por
- kilka boczniaków
- szklanka ryżu do risotto (przy IO ryż brązowy)
- pół szklanki ryżu czerwonego
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- około 1 litra bulionu
Warzywa kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Gotujemy aż będzie miękki. Pod koniec gotowanie możemy dodać białe wino. Osobno smażymy pokrojoną w kostkę lub paski polędwicę wołową. Dodajemy ją do ryżu i warzyw. Możemy przed podaniem dodać do środka łyżkę masła i starty parmezan.
Wyobrażam sobie, że było pyszne. Połaczenie deliktnej wołowiny z boczniakami, bakłażanem, cukinią...mniam! Ile porcji wychodzi z podanej ilości skłądników?
OdpowiedzUsuńmyślę, że spokojnie z 6 - bardzo duża patelnia.
OdpowiedzUsuń