Follow by Email

czwartek, 10 września 2009

TARTA Z DUSZONYMI GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ

Moja własna receptura i muszę nieskromnie powiedzieć, że jest to nieprzyzwoicie pyszne ciasto
Potrzebujemy blat tarty (wg przepisu na kruche ciasto)

Nadzienie gruszkowe:

  • 6 dojrzałych gruszek
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka goździków (stłuczonych w moździerzu)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

kieliszek nalewki śliwkowej (lub wiśniowej, ale niekoniecznie)
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Dodajemy miód, cukier, cukier waniliowy, nalewkę i goździki. Dusimy aż sok trochę odparuje. Mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i zagęszczamy „dżem” gruszkowy. Odstawiamy do wystygnięcia.


Sos czekoladowy:

  • 2 łyżki masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki kakao do posypania

W rondelku roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy mleko i kakao mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy aż sos będzie miał gęstą konsystencję przypominającą rzdki mus.
Tartę wypełniamy gruszkami i polewamy sosem czekoladowym. Następnie przez małe sitko posypujemy z wierzchu kakao. Wstawiamy do lodówki.
Jest to po prostu totalna fantazja.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń