Follow by Email/Obserwuj przez Email

sobota, 29 maja 2010

Zaczyna się... nadchodzą szparagi i truskawki  :))
Są na pierwszym miejscu moich ulubionych sezonowych owoców i warzyw.
Na truskawki nadal czekam... już niby są, ale to jeszcze nie jest 100% truskawki w truskawce;)
Teraz rządzą szparagi :) Zarówno białe jak i zielone. Białe najlepsze z jajkami w koszulkach a zielone - do wszystkiego.
Zwykle gotuję je na parze a póżniej dodaję tylko sok z cytryny, masło, sól i pieprz.
Tym razem postanowiłam wypróbować przepis Tęczy - na smażone zielone szparagi :)

Składniki

Pęczek zielonych szparagów
oliwa z oliwek (zwykła albo pikantna chilli - ja nie miałam, więc dodała suszone chilli)
suszone, mielone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
sól pieprz

Szparagi  myjemy i obieramy (odcinam około 2 cm włóknistego dołu i za pomocą obieraczki do warzyw obieram do główki). Następinie odcinamy w 2/3 wysokości pozostawiając kawałek łodyżki z główką.
Na oliwę wrzucamy "dół" szparagów, pieprz, chilli i chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Po kilku minutach dodajey czosnek i górne części szparagów, solimy i przykrywamy pokrywką. Podajemy al dente lub miękkie- wedle uznania.

Nie muszę życzyć smacznego - są pyszne :)

4

Mam już  dwa ulubione stoiska na  moim bazarku, w jednym kupuję warzywa w drugim mięso, gdzie pani zawsze wybiera mi ładny kawałek wołowiny i mieli go przy mnie.
Pyszne, chude, soczyste, idealne na burgery, chilli con carne... a tym razem na aromatyczne szaszłyki.
Podałam je ze szparagami według przepisu Tęczy.


Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
1 dymka ze szczypiorkiem
1 jajko
2 ząbki czosnku
bułka tarta
papryka w proszku, cayenne, sól, pieprz, oregano

Dymkę ze szczypiorkiem siekamy drobno, czosnek wyciskamy przez praskę i mieszmay z mięsem, przyprawami, jajkiem. Dodajemy bułkę tartą - tyle, żeby masa się nie lepiła z byt mocno, ale nie za dużo. - ze 3-4 łyżki.
Na patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne klopsiki. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

2

...szybki gulasz.
Z poprzedniego wieczoru został: kawałek polędwicy, resztka czerwonego wina, nieuzupełniona lodówka, oczekująca na zakupy. Szczerze mówiąc w zamyśle był tatar, ale nie chciało mi się siekać i brudzić całej kuchni. Przyznaję, ostatnio jestem leniwa ;) Zrobiłam szybki gulasz, który wyszedł wyśmienicie. Danie do powtórzenia. Na pewno.

Składniki:
400g polędwicy wołowej
1 średnia cebula
kilka pieczarek
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina wina
listek laurowy, ziele angielskie, szczypta szafranu, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku, szczypta cukru trzcinowego

Pieczarki i cebulę podmażamy, dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki polędwicę, listek laurowy, ziele angielskie, szafran, paprykę i pieprz (solimy na samym końcu, żeby mięso nie zrobiło się twarde). Dodajemy wino i szczyptę cukru. Przyrywamy pokrywką i dusimy przez chwilę.

Ja podałam z bagietką (muszę wygnać tego lenia ;)
4

niedziela, 23 maja 2010


Nadal nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, więc kombinuję z rybą i owocami morza. Postanowiłam zrobić paprykę faszerowaną z naszym ulubionym ostatnio ryżem jaśminowym.

Składniki:
3 duże czerwone papryki
300g ugotowanego ryżu (u nas jaśminowy)
2 filety z morekiej ryby
300g krewetek zimnowodnych
dymka ze szczypiorkiem
garść świeżej posiekanej kolendry i natki z pietruszki)
2 ząbki czosnku
duży obrany ze skórki pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
łyżka masła
starty grana padano

Dymkę siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy obranego ze skórki, pokrojonego pomidora i chwilę dusimy. Ostawiamy, żeby przestygło. Krewetki i rybę siekamy drobno, mieszamy z jajkiem, dodajemy zioła, przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidora z dymką i ryż. Mieszamy i wypełniamy połówki papryki. Na wierzch kładziemy kawałek masła i posypujemy startym serem. Możemy podlać odrobiną wody. Zapiekamy około 30-45 minut.





6

niedziela, 9 maja 2010

Mój Wąż się we mnie zakochał jeszcze bardziej ;) po ostatnich wyczynach kulinarnych. I wcale nie było tłusto, mięsnie i po polsku. Wiosną mam ochotę na sałatę, ryby, warzywa, jajka (ale to przez cały rok) i tekturki z chrupkiego pieczywa z rzodkiewką i kiełkami ;-o
Tym razem na śniadanko był omlet z krewetkami.

Składniki:
3 jajka (ja mam pyszne, wiejskie i zółciutkie --> dzięki Ewcia! :)))
tajski sos rybny

kilka pieczarek
dymka ze szczypiorkiem
natka z pietruszki
3-4 garści krewetek zimnowodnych
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól, pieprz
3-4 kromki chleba

Z chleba wycinamy, za pomocą szklanki lub formy do ciastek, kółka smarujemy cieńko masłem i zapiekamy z jednej strony.
Cebulkę kroimy w niewielkie kawałki i razem ze szczypiorem dusimy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki a po chwili posiekaną natkę z pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka mieszamy z łyżką sosu rybnego i smażymy cieniutkie (jak naleśniki) omlety. Rozkładamy je na talerzu lub pergaminie.
W omlet zawijamy krewetki, kroimy każdy na niewielkie kawałki i układamy na grzankach.
Smacznego!

6

piątek, 7 maja 2010

Dziś sobie zaszalałam. Zainspirowana książką o rybach, którą przeglądałam u Tęczy, postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego. Niestety z przepisu z książki spisałam tylko składniki, więc musiałam improwizować i modyfikować, ale kto nie ryzykuje ten nie smakuje ;)

Składniki na pulpeciki rybne:
300g filetów z ryby morskiej (u mnie dorsz)
2 dymki ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
garść natki z pietruszki
kilka łyżek startej bułki
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia (u mnie arachidowy)

Rybę siekamy drobno jak na tatar, dodajemy posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, natkę, chilli, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, jajko i bułkę tartą (tyle, żeby masa się dała uformować w kulki).
Pulpeciki smażymy na oleju, następnie odsączamy tłuszcz na ręczniku kuchennym.

Składniki na salsę:
duży pomidor (lub dwa)
2 ząbki czosnku
1/2 limonki (skórka i sok)
łyżka oliwy z oliwek
garść swieżej posiekanej mięty i kolendry
mielona słodka papryka, sól, pieprz, łyżeczka cukru.

Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok, dodajemy łyżeczkę cukru, zioła, oliwę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Lekko nacinamy skórkę na pomidorze i parzymy. Obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy do sosu, mieszamy.
Podajemy z pulpecikami z ryby.

Jest po prostu MNIAMMMYYY!!!


5

Czas mi strasznie szybko ostatnio ulatuje, stąd zaległości w pisaniu postów. Mam wiele zdjęć bez opisów, więc na ich podstawie zrobię rekonstrukcję zdarzeń ;)
Któregoś dnia nie miałam zupełnie pomysłu na obiad, więc zaczęłam robić tak zwaną "zupę-śmieciuchę", ale że Wąż zupką się nie naje, musiałam pokombinować z drugim daniem. Zabrałam część startych warzyw na zupę, powyjmowałam z lodówki to, co tam akurat było i zrobiłam mu kluchy z kurą.

Składniki na kurę:
2 piersi z kurczaka
papryka w proszku
sos chilli
pieprz, sól
odrobina oliwy

Piersi myjemy, kroimy w paski, obsypujemy i polewamy powyższymi przyprawami i smażymy.

Składniki na sos:
starta włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka
por pokrojony w talarki
bulwa kopru włoskiego
cebula
czosnek
oregano, bazylia, sól, pieprz
sos pomidrowy tomate frito
oliwa z oliwek

Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy włoszczyznę, drobno pokrojony koper włoski i dusimy na małym ogniu. Dodajemy tomate frito i przyprawy.
Podajemy ze spaghetti, posypane parmezanem lub nie (ja tak, Wąż nie- dlatego jest szczupły ;)



0

Nie przepadam za klasycznym leczo, zwłaszcza za zapaszkiem kiełbasek czy parówek i pałętającą się paprykową skórką. Postanowiłam zrobić swoją własną wersję, która bardzo nam wszystkim smakowała. Gotowałam według 5 przemian. Specjalnie na przyjazd Ani i Suava :)


Składniki:
3 duże cebule
4 papryki (kolorowe)
4 ząbki czosnku
cukinia
pieczarki
natka z pietruszki
przecier pomidorowy lub świeże obrane ze skórki i pokrojone)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, papryka w proszku, oregano, bazylia, kurkuma
cukier/miód (łyżeczka)

Papryki kroimy na połówki, wyjmujemy gniazda nasienne, ostrym nożem nacinamy lekko skórkę w przypadkowych miejscach, układamy na papierze lub folli i pieczemy około 20 minut (aż skórka zacznie odchodzić) w temperaturze 200 stopni. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie pora pokrojonego w talarki i czosnek. Solimy, dodajemy garść posiekanej natki z pietruszki i szczyptę kurkumy. Następnie pokrojone w plastry pieczarki, obraną (niezbyt starannie) cukinię i obraną, pokrojoną paprykę. Dodajemy pieprz, oregano, bazylię, paprykę w proszku i sól. Na koniec dodajemy pomidory. Jeśli gotujemy według 5 przemian, znów szczypta kurkumy. Jeśli nie od razu łyżeczka cukru lub miodu.
Chwilę dusimy, żeby składniki się połączyły.

Smacznego
6

Łączna liczba wyświetleń