Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- papryczka chilli
- papryka słodka
- kilka rzodkiewek
- duża cukinia
- por
- cebula + łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- makaron sojowy
- sos sojowy
- łyżka pasty sambal oelek
- łyżka srirachy
- łyżeczka tajskiej pasty chilli
- kilka listków limonki
Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na odrobinie oliwy, gdy się lekko zarumieni dodajemy cukier i zostawiamy jeszcze chwilkę, żeby się lekko skarmelizowała.
Makaron przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Często używam też makaronu ryżowego i z fasoli mung.
Paprykę kroimy w paseczki, pora i rzodkiewkę w talarki a czosnek, papryczkę chilli i cukinię jak chcemy - ja ją starłam przy pomocy obieraczki na długie paseczki.
Dusimy warzywa na oliwie lub oleju podlewając sosem sojowym.
Piersi z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, mieszamy ze srirachą, tajską pastą chilli i sambal oelek. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Na makaronie układamy warzywa, następnie kurczaka a na wierzchu dekorujemy cebulką.
Smacznego! (lepiej smakuje pałeczkami ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋