Składniki:
- 2-3 kg ziemniaków (zależy czy mają dużo wody czy nie - potrzebujemy pół miseczki startych, odciśniętych ziemniaków)
- duża cukinia lub dwie
- jajko
- 2 łyżeczki soli (około, jak się nie boicie - spróbójcie)
- łyżecza świeżo zmielonego pieprzu
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- skrobia z odciśniętych ziemniaków lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło do wysmarowania formy
- boczek, cebulka, skwareczki - co kto lubi do polania
Ziemniaki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki lub robota kuchennego. Przyznam się, że poszłam na łatwiznę i przepuściłam je przez sokowirówkę, żeby nie bawić się w odsączanie wody. Odsączamy sok z ziemniaków, cukinię z kolei ścieramy na największych oczkach. Dodajemy jajko (w oryginalnej babcie nie ma jajka, ale cukina jest wodnista i chciałam, żeby składniki się ładnie połączyły). Następnie mąkę kukurydzianą, którą również obsypujemy nasmarowaną tłuszczem foremkę. Możemy też posypać lekko mąką z wierzchu, żeby zrobiła się chrupiąca skorupka.
Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Warto sprawdzić po jakiś 45 minutach. Zależy jakiej foremki użyjecie. Ja tym razem zrobiłam w tortownicy, ale cieńsza babka też jest dobra, bo ma więcej najpyszniejszych chrupiących boczków.
Podajemy polaną skwarkami.
Pyszność!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋