Składniki:
- 2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach (uwaga: nie mogą się rozpadać)
- 2-3 czerwone cebulki pokrojone w piórka i zamarynowane na szybko
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny lub winny
- aioli (zmiksowany czosnek, żółtka, sok z cytryny, oliwa, musztarda, sól)
- zamiast aioli możecie dodać majonez, ale mnie bardziej smakuje z lekko czosnkowe, domowe aioli
Zaczynamy od szybkiego zamarynowania cebulki. Kroimy ją w piórka, solimy (około łyżeczki), dodajemy ze 3 porządne łychy octu balsamicznego i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut aż zacznie być lekko kwaskowa i straci ostrość W tym czasie gotujemy ziemniaki, po wystudzeniu obieramy je i kroimy w średnią kostkę. Mieszamy z cebulką, aioli, skrapiamy odrobiną oliwy (ze +-2 łyżki) oraz octu (+-2 łyżeczki) i doprawiamy solą i pieprzem.
Super sałatka do rostbefu, pieczonego lub grillowanego mięsa, wędlin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋